Sunday, May 2, 2010

almaraz lemak jintan ayam

Menu lunch yg simple jer. Papa pi gtg royong...clean-up day for our home area.
Jom ke dapuuurrrrr......

jom start with lemak jintan ayam...favorite se-antero anak2 :)

almaraz lemak jintan ayam

Bhn2:
3-4 ketul bhg ayam yg dipotong kecik2
*4 ulas bwg kecil
*3 ulas bwg putih
*1/2 in halia
*semua ini ditumbuk halus
1 sdt serbuk cili/cili boh/cili kisar (tambah jika nk pedas lg)
1/2 sdt serbuk jintan putih
1/2 sdt serbuk jintan manis
3/4 cwn pati santan
1-2 cwn air
1 sdb kerisik
2sdb minyak masak
garam & gula secukupnya

Cara2:
  1. Panaskn minyak dalam non-stick periuk atau kuali (jenis yg biasa pun ok) dgn api sederhana besar.
  2. Tumis bhn2 tumbuk, naik bau sahaja then masukkn serbuk cili, serbuk jintan...kacau2 then masukkn ayam. Kacau2 (biar smpai kuar air ayam dan air ni kering sket). Pastu masukkan 1 ke 1 1/2 cwn air (cukup ayam terbenam dlm air). Biar mendidih atau smpai ayam separuh masak.
  3. Masukkan pati santan. Kacau2 kemudian perisakan dgn garam & gula. Bila dah mendidih masukkan kerisik dan kacau2 lagi. Bila kuah membeku barulah tutup api.
Taraaaaaaaaaaa....ni lah lemak jintan ayam mommy......!

No comments:

Post a Comment