Thursday, August 12, 2010

Bubur jagung

Ini adalah pemanis mulut utk juadah berbuka puasa pd 1 Ramadhan.
Bubur yg simple tapi pe ke lagi, masakan kita dulu2 ni mmg takkan jemu2 le nk memakannya.

Jom kita tambah lg diari dapur...wat bubur laks!

Bubur jagung

Bhn2:
600g corn kernels (beli yg readymade pun lebih krg sama ngan bli jagung..readymade sng xyah dh nk hiris2 heehhehe)
2-3 cwn air santan (santan dr 1 bj kelapa)
Manisan/gula kabung secukupnya (mommy wat 3kpg, jenis yg circle, kecil & nipis tu)
2sdb sagu (warna putih)
1sdb gula
daun pandan (simpulkn, jika ada)

Cara:
1. Masukkan kesmua bhn dlm periuk sederhana besar, KECUALI corn kernel & sagu. Kacau2 santan sampai ia mendidih dan manisan/gula kabung hancur.
2. Rendam sekejap sagu then toskan. Sementara tu, boleh dimasukkan corn kernel (dia dh right away leh makan so tu yg xyah masak lama tu). Then barulah sagu.
3. Kacau2 hgga warna sagu jd transparent then baru leh tutup api. Siap utk dihidangkan!

No comments:

Post a Comment