Wednesday, January 5, 2011

Almaraz Ayam Berempah Pantai Timur

Kadang2 tu, terputus gak idea nk masak apa kt dapur neh! Bila stok2 dlm esbok tu dh tak berapa nak ada mmmm....lagi putar putar kepala nk pikir menu pe nk dihidangkan pada family. Kena pulak vit M (al-keMaLaSaN ler...) melanda dgn penuh jayanye..alaaahai, cam nk gantung periuk kuali dan segalanya kat dapur pastu wat order through telephone hehehhe...

Tapi smlm cam timbul lak idea di sebalik serangan vit M. Mommy sdiri dh jemu nk mkn ayam goreng berempah biasa tu so cam malas je nk wat. Tp, bila terpandang botol b-u-d-u kesayangan my darling sorang tuh...idea yg tenggelam tetiba timbul la plak! Dek sbb guna budu tu, maka mommy masukkan ler sekali nama masakan simple mommy ni dgn pantai timur. Nak tau caner resipinye, jom kita goreng menggorengggg.......!


Almaraz Ayam Berempah Pantai Timur


1/2 ekor ayam, potong 6 atau 8 (ikut suka ler)

bhn perap:
3 ulas bwg putih, tumbuk hingga lumat
1 - 2 sdb awas (serbuk) darat (serbuk cam kari yg rasenye cuma leh dibeli di pantai timur aje)
(nota: kalau tak der gantikan dgn serbuk kari biasa)
1 sdt serbuk kunyit
1 sdt budu
1 sdt jintan putih (bukan yg serbuk tu tau..) 
gula dan garam secukup rasa
sedikit air

myk secukupnya utk menggoreng

Cara:
1. Gaul rata kesemua bhn2 perapan. Tmbh air secukupnya tuk jadikan ia mcm pes.
2. Masukkan pes dlm beg plastik ziplock, beserta dgn ketul2an ayam td. Pastikan pes menyaluti smua bhg ayam tuh. Zip kan beg dan perapkan dlm 15-20min. Kalau xder beg camtu, letak je dlm bekas, gaul rata ayam dgn pes then tutup & perapkan.
3. Panaskan minyak dlm kuali. Goreng kesmua ayam hingga garing, dgn mgguna api sederhana. (ayam/daging yg diperap biasanya cpt masak so mggoreng xla amik masa yg lama sgt yer...). Dh garing, siap ler utk dihidangkan :)

No comments:

Post a Comment