Monday, January 10, 2011

Lala masak lemak

Ni, saki baki lala hari tu. Kali ni mommy guna resipi dr che iza dr Myresipi. Tenkiuuuuuu iza...i liiikeee.......! Sukatan resipi ni mommy agak2 sbb mommy cuma ada belen lebih kurang 1/2kg lala jerk. Pastu mommy tmbh sket kunyit hidup - tuk kurangkn sket lemak dr santan tu. Yg lain, sama je ngan resipi che iza. Lagi satu, mommy ni tak ler brp boleh mkn pedas esp cili api so, version lala lemak mommy ni mmg tak pedas. So, sesapa yg ndakkan umph pedas tu, tmbh le byk2 cili api eks. che iza boh 18bj cili api..mak oiiiiiiii...tak terdaya mommy eheheh...mommy letak 2bj pun dh hangat pijor mulut mommy neh.

Jom, pe tunggu lagi...Moh ler kiter ke dapo!

Lala masak lemak



1/2kg lala, bersih dan toskan

bhn tumbuk:
3 ulas bwg kecil
2 ulas bwg putih
1/2 (setengah) cm halia
1/2 (setengah) cm kunyit hidup
2bj cili api (sesapa yg mmg tak leh kalo tak pedas tuh, tmbh le brp byk yg u all suke yer...)

1 kpg asam gelugor (kalau kecik boh ler 2 kpg)
1 btg serai, dititik
1/2 (setengah) cwn santan pekat
1 cwn air
garam & gula secukup rasa

Cara:
1. Renehkan bhn2 tumbuk dgn air, serai dan asam gelugor. Perisakan dgn garam & gula.
2. Bila lala dh nk kemerah2an, tuangkan santan pekat. Kacau2 hgga mendidih & angkat. Siap.

No comments:

Post a Comment