Sunday, March 6, 2011

Ikan Tenggiri Masak Asam

Masakan ni mommy amik dr rumah Chef Kak Liza kita tu lar... Dulu2, masa kecik2 dulu la kan, mommy dh pernah mkn masakan ni tp bkn bonda mommy yg buat tp mgkn nenek mommy kot.... Dulu2 kalo tak silap mkn dgn ikan kerisi atau selar je. Bila jenguk2 umah Chef kita tu, ada lak masakan ni, tingin lak nk makan sbb laaaaama dh tak rasa. Kebetulan ada lak ikan tenggiri kt dlm esbok...mmm molek benar le kan! Sukatan bhn2 mommy ubah2kn tp sesapa yg nk yg asai, leh lar bertandang ke rmh k Liza yek. Thanks k Liza, for the recipe ^______^

Jom kita ke dapur.....

Ikan Tenggiri Masak Asam (resipi Hanieliza)


Bhn:
2 keping (cutlet) ikan tenggiri (digoreng kunyit)

Bhn hiris:
5ulas bwg merah
4ulas bwg putih
1cm halia

-------------
1cwn air asam jawa (mommy letak cuma 1sdt (mumbung) paste asam)
1bj cili hijau (hiris serong)
1bj cili merah (hiris serong)
1bj buah tomato (belah empat)
garam secukup rasa
1/2 (setengah) ulas bwg besar (hiris bulat)
1-3btg daun bwg - hiris pnjg2 sket
1sdb mnyk masak

Cara:
1. Panaskn myk dlm saucepan, kemudian tumiskan bhn2 hiris. Kacau2 smpai nak layu then masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
2. Bila dh mendidih, masukkan ikan, cili2, tomato dan perisakan dgn sdkt garam (mommy tmbh sket gula). Kacau2 skjp then masukkan hirisan bwg yg dipotong bulat and taburkan daun sup then tutup api & angkat.
3. Sedia utk dihidangkan.

Kalo set2 ikan (atau daging) goreng ni, my darling ndak yg over garing pny, tp bukan ler smpai rentong :)
 .

No comments:

Post a Comment