Wednesday, November 16, 2011

Almaraz Ayam Adobo

Antara masakan favourite yg bonda mommy selalu masak masa  kecik2 dulu ialah ikan tongkol masak cuka. Nama je cuka tp tak la masam...macam kita buat salad dressing la gak kan..letak lime or lemon juice tp tak la masam sgt kan, cukup lah masam-manis-masinnye tu. Cara masaknye unik (bwg2 ditumis & dicampurkan dlm  masakan pd step akhir..bknnye ditumis awal2...& rasa aroma biji sawi tu mmm...mmg kene lah ngan ikan tongkol) TETAPI, unfortunately, resipi ni tak sesuai kalau guna ikan jenis lain atau dgn ayam/daging!

One thing yg best about ayam adobo ni ialah..sama ler, ada rasa masam2 cuka. FYI, ayam adobo ni asalnya masakan Filipina - boleh google tp resipi kali ni mommy nak share adobo cara mommy lah hehheh...adobo ni bley aje guna daging gaks -- sedap bhn perapannye tu. Me & my kids liiiiike it!

Take note that kuahnya tak byk tp since kita ni style org Melayu le katakan..biasanye mkn nasi nak berkuah so bila masak adobo ni, mommy lebihkan kuahnye.

Jom masak adobo....!



Bhn:
4-6 ketul ayam - dari potong 8 (atau ikut lah saiznye pun, lebih kurang je ni)

bhn2 perapan:
3-4ulas bwg putih, lenyek2
1/2cwn cuka
1cwn air (kalau ada chicken broth lg ok)
1 helai daun bay (kena ada kalau tak rasa lari sket)
1/2sdt ketumbar (biji)
1/2sdt lada hitam (biji)
1/2sdt serbuk paprika
1sdt cili kisar (nk versi pedas lagi, leh aje tmbh)
1-2sdb kicap soya
1/2sdt gula (atau secukupnya)
secubit garam (depends utk marry-kn dgn rasa masam tu)
--------------------
 sedikit minyak  utk menggoreng

Cara:
1. Campur-gaulkan kesemua bhn2 perapan. Then perapkan ayam dgn marinade tu dlm bekas tertutup sblm dimasukkan ke dalam peti sejuk (mommy perap semalaman tp takat 2-3jam pun dh ok).
2. Bila dh siap perap, masukkan ayam perapan bersama2 dgn bhn2 marinade tu ke dalam saucepan. Masakkan atas api kuat hgga ia menggelegak then kecilkan api. Biar ia mereneh smpai ayam lembut.
3. Bila ayam dh lembut, bwk keluar dr periuk tp kuah perapan tu terus dimasakkan. Perisakn dgn garam & gula (if rasa tak umph lagi, adjust2 la ye --- should ada manis-masin-masamnya). Kuah akan direneh smpai ia berkurang (dari kuantiti asalnya) & pekat. Dh siap, tutup api & bubuh dlm bekas.
4. Ayam yg dibwak kuar tadi tu kene digorengkan skjp. Guna non-stick fry pan, boh ler 2-3 sudu myk then gorengkan ayam tu. Bagi cam ada garing2 sket - tak lah lama sbb ayam dh masak sbenarnya cuma ndakkan garing tu jerk. Dh siap angkat & letak dlm mangkuk.
5. Tuangkan kuah ke atas ayam td. Siap utk dijamah dgn nasi putih mmm...yummm!



my kids paling tak suka dgn lada hitam tu...depa letak keliling pinggan makan :)

No comments:

Post a Comment