Monday, November 21, 2011

Almaraz Roti Jala

Belum pernah share gambar2 & resipi roti jala kt blog ni so ni lah timenye. Roti mmg sgt2 senang membuatnye tp dgn syarat kene ler acuan utk menjala kan. Tp kali ni mommy menjala guna bekas botol mayonis :). "Jala" ada kt Malaysia kt sini x der yg jual so kene le kreatip sket. So, sesapa yg dok overseas yg tiba2 ngidamkan roti jala, don't worry, guna je botol2 yg relevan heheheh...

So, this is our breakfast for today. Umm...motivasi nk menjala pepagi buta ni sbb nk perabiskan kari ayam malam tadi :)...mmg sah2 habis dah hehehe...

Jommmm menjala....!

Almaraz Roti Jala


Bhn:
3cwn tepung
3cwn air
3sdb minyak masak
2bj telur
sedikit garam
pewarna (ikut kesukaan): kuning/hijau/biru/merah

Cara:
1. Gaulkan ke semua bhn & whisk smpai sebati. Siap.
2. Ikutlah nak kaler pe so bahagi2kn adunan ikut kaler.
3. Masukkan ke dlm botol mayonis yg squeeze tu (ada lubang pd lid-nya), adjust2 sket kepalanye (supaya adunan tak terkeluar byk skaligus).
3. Panaskan non-stick fry pan. Jala satu2 - bg yg 1st timer tu, kene praktisla kn how to get a good jala :). Biarkan ia masak dgn api sederhana. Dh cam kering, kuis2kn bhg tepi2 then hati2 angkat ke atas pinggan. Gulung masa dlm pinggan tu. Siap sebijik. Then ulang ler buat smpai adunan habis. Itu aje!
(nota: Kari ayam/daging masakle cam biasa...)
ni roti jala buat petangnye tu...pi picnic ngan anak2 di beach


No comments:

Post a Comment