Monday, November 14, 2011

Almaraz-style Baklava

One thing about making baklava ni is...tak perlu exact sukatan! I liiiike!
Baklava asalnya ada yg ckp dr Turki, ada gak yg kata dr Greek yg diperkenalkan pada org2 English .mmg tersangatlah manisnya. Tp, baklava kali ni versi mommy - versi kurang manis, of course! Mommy suka rasa baklava ni sbb the nutty taste, as opposed to my children, depa HATE nuts in any food. Whatever...! Tp the miracle is..they DO like baklava! mmm...maybe sbb depa suka filo pastry yg rangup tu, agaknye lar.

Buat baklava is very easy - just playing with the pastry, filo pastry to be exact & prepare the nuts. Jenis2 nuts pun terpulang la gak..walnut, almond, pistachios..all are welcome. However kali ni mommy buat guna kcg tanah aje (hik3) sbb tu je stok yg ada plus almond (belen2 masa wat sekut raya puasa baru2 ni).

Sukatan ni anggaran aje & mommy buat "setingkat" aje baklava ni (biasanye double-decker). Bkn pe, mommy ada sket je filo pastry so baklava pun "rendah" aje le heheh.
Another thing, mommy buat kecik aje so mommy cuma buat dlm loyang square 8x8in & terpaksa le mengerat2 filo pastry yg sgt le delicate tuh! Ingat ye, filo ni mudah kering so masa menguruskannye, make sure ia tak kering. Cara yg mommy buat, bila dh thaw filo tu, letak atas talam - tutup dgn cling wrap - then tutup lagi dgn tea towel lembab (make sure tutup kesemua bhg filo).

Ni baklava kami for weekend breakfast actually!

Jom buat baklava.....


Bhn:
24 helai filo pastry saiz 8x8in (lebih kurang) - kene lah potong2 utk dptkan saiz ni yer
*1/2cwn butter, cairkan
*1-2sdb myk masak
*ni agak2 je sbb mommy tak sukat2 pun, kalau  tak cukup, tmbh lagi; yg penting ada campuran dua2 ni

Inti:
3/4cwn almond
3/4cwn kcg tanah
2sdt serbuk cinnamon
2sdb butter, cairkan
1/4cwn gula perang (brown sugar ni krg sket manisnye kan...)

Sirap:
gula + air

Cara:
1. Kisar kesmua bhn2 inti dlm food processor. Bila kekacang dh hancur, maknanya dh siap la tu.
2. Campurkan bhn2 *, kacau rata.
3. Ambil 1 filo, letakkan ke dlm loyang then guna pastry brush utk sapukan  2.ke atasnye- sapu rata ye. Amik lg another sheet, letak atas sheet yg pertama td & sapukan 2. Ulang buat smpai habis 12 sheets.
4. Dh siap 12 sheets, taburkan campuran kekacang atas sheet ke 12 tu. Ratakan.
5. Panaskan oven, 160C.
6. Ulang step 3 smpai habis the balance tu - maknanya 12 sheet la kan.
7. Bila dh siap, potong baklava dgn bentuk diamond - kirenya mcm kita potong talam tu la..mengereng sket kan...ni signature baklava, diamond-cut slice...hat yg tepi2 tu kire halal-lah bentuknye ekekke..
8. Bakar dlm preheated oven tu dlm 1 jam. Bila dh agak2 kuning tutup api oven - jgn bkar lama sgt sbb nnt kcng2 tu akan rentong laks! Bwk kuar dr oven dan ketepikan.

Sediakan sirap bila baklava dh nk masak. Kira2 dlm 5min terakhir tu leh la start wat sirap.
Buat sirap ni pun xder sukatan yg fix, ikut la. Since baklava tu mommy buat kurang manis so sirap ni manis sket tp sket aje la kan.
Mommy letak dlm 4-5sdb gula + dlm 1/4cwn air panas mendidih - biar dpt air gula yg pekat sket. Kalau pekat sgt tuang le sket air panas. Siap!

Bila baklava dh ready, sejukkan dlm 5min aje & masa dia suam2 tu, tuangkan lah sirap gula.
Main objective menuang sirap gula ni sbb nk melembabkan baklava because filo tu kering sgt. Bila ada sirap gula, baklava jd lembut2 la gitu but still crunchy sbb tak smua bhgn kene dgn sirap. Anyway, mmg unik kan cara masakan ni :)


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment