Wednesday, November 2, 2011

Mee Udang

My kids can get easily bored with rice. Heran tul! Kita kalo leh pagi-thari-malam nk nasi depa mmm... Smnjak my darling tak de nih, kami agak jarang makan nasi. Kdg2 mkn roti, lasagna, spaghetti (hat yg ni, tiap hari pon xpe, mmg fav they all but definitely NOT MY FAV!). Lama dh tak wat mee rebus so kali ni mommy prepared mee udang for them.
Nk citer psl udang ni, kalo my darling tak de, baru rasenye terpanggil nk wat masak masakan yg ada udang. Sbbnhya my hby tak makan udang sgt (alah sket) so tak mo le masak kan....karang dia terliur laks. Kdg2 tu masak gak sbb dh ngidam ekekeke...

Resipi mee udang ni mommy guna resipi Kak Cik dr MyR. Thx ye kcik...lama dh rasenye tak berbual2 yer! Tatacara masak mee k Cik ni saya ikut cumanya ada ubah2 bhn2 sket - utk ikut kesedapan tekak. Kalo my arwah makcik dulu, cam ni le gayernye wat mee rebus (guna air rebusan kulit udang) plus tmbah keledek (dilenyek2kan utk memekatkn kuah). Agak renyah tp hasilnya insyaAllah tdk menghampakn...kne pandai2 adjust kuantiti bhn le yer....

Since bhn2 yg ada tdk le brp mencukupi (selain drp udang yg baru beli) so hat mee udang kali ni adalah yg paling humble skalik hihihihi....tp semua bhn2 exactly spt yg K Cik sharekan tu.

Jom kita masak mee udang!

Mee Udang

Kulit udang kene buang semua, kalau tak jenuh nk uruskan anak2 - depa xmo kulit udang sbb keras!

Bhn:
2 paket mee kuning
500g udang (asingkan kulit & kepala)
500g ayam
10cwn air
Bhn kisar:
2bj bwg besar
4ulas bwg putih
4ulas bwg merah
1in halia
10 tangkai cili kering
Dressing:
sawi/kangkung
taugeh
telur rebus
daun bwg & daun sup
bwg goreng

Cara:
1. Rebus ayam bersama 10cwn air dlm 30min. Ambil isi & asingkan tulang.
2. Goreng kulit & kepala udang dgn sdkit myk - hgg kuning kemudian masukkan ke dlm air rebusan ayam. Masak dlm 15min.
3. Ambil kulit & kepala udang kisar dgn 1/2cwn air & masukkan ke dlm air rebusan td bersama2 dgn tulang ayam.
4. Guna myk yg sama masa menggoreng udang td & tumiskan bhn2 kisar smpai naik bau then angkat dan masukkan ke dlm air rebusan.
5. Rebuskn air rebusan bersama2 dgn udang, perisakn dgn gula & garam. Kalau nk pekat tmbh air+tpg jagung (arwah makcik saya dulu tmbh keledek lenyek). Bila dh masak tutup api.
6. Sediakan bhn2 dressing...siap utk dihidang bersama2 dgn mee....

No comments:

Post a Comment