Saturday, April 7, 2012

Apam Madu


Pada suatu pagi yg mcm biasa, kelam-kabut dgn siren (mulut daaa) tak henti2 (sbb bdk2 xbgn2, subuh dh pnjg!) --- maka timbul lah idea nk buat apam simple. Anak2 suka sgt ngan apam tanpa kelapa neh so mmg bertambah mudah ler hidup mommy ngeh3....

Dgn resminya, dptlah idea buat apam madu yg terrrrr-amat simple dan cpt masak. Resipi ni mommy olah dr resipi apam coklat bonda mommy. Less than 30min, beresssss....yeahhh...

Jommmm meng-apam....!

Bhn:
1cwn tepung gandum
1/2sdt soda bikarbonat (bkg soda)
1/2cwn minyak masak
1/2cwn fresh milk
1/2cwn gula
1/8cwn madu
1bj telur
-------------
parutan kelapa digaulkan dgn sedikit garam (optional)

Cara:
1. Panaskan kukusan. Sediakan acuan apam (cuma 1 kali masak (2 tgkt kukusan skaligus) dah setel )
2. Letak semua bhn2 dlm satu bekas besar. Whisk smpai lembut (xder lumps). Adunan siap.
3. Letak dlm acuan apam then kukus dlm tak sampai 15min. Siap & boleh diangkat & makan :)

Cadangan: boleh dimakan dgn parutan kelapa + garam....nyummmmmmm.........(tiada dlm gmbr yerrr).


Selamat makan yer....

2 comments:

  1. Salam kak! apam madu?? mcm kek ya tekstur dia ehehe.. pestaim tgk n dgr, agak2 sesuwai tak makan dgn kelapa parut? kita kalau namanyer apam mmg suke sgt lah lwnkan dgn kelapa parut, jgn mkn byk2 kelapa parutnyer sajer buat syarat cacing kerawit byk ehehe...

    ReplyDelete
  2. Wsalam Ijah,
    Ni resipi akak sdiri.
    Boleh aje mkn dgn kelapa, xder shoot gmbr dgn kelapa.

    ReplyDelete