Friday, April 20, 2012

Cucur Ikan Bilis


I always adore the way my bonda cooks. She's a very simple home chef but in terms of the food...wallah!
I have 10 siblings...bkn sng nak prepare food for all the meals for the day. Yg bestnye tu, kami tak ler byk karenah mcm bdk2 skrg...5 anak, 5 tekak beza2! Kami dulu2, 10 bradik, makan je apa yg mak masak. Dh besar2 sket baru slera lari2 sket :)

Kuih jemput2 a.k.a cucur a.ka cekodok mmg very common masakan  bonda. Bila panas2, cicah ngan samada gula atau sos cili/tomato, abis jugek. Mcm2 jenis cucur bonda buat but one thing for sure, basic ingredientsnye = tepung, air, sdkt garam, telur (kdg2 xletak pun). Ni adalah antara cucur2 yg mommy ingat yg pernah bonda made for us :-
1.cucur ikan bilis - this one my bonda adds ikan bilis yg ditumbuk halus2 (supaya mesra dgn tepung).
2.cucur bwg - just add bwg.
3. cucur kelapa - just add kelapa parut+gula & this one manis so xyah cicah apa2. dh introducekn pd anak2 but they rejected it :(. dh lama xbuat mgkn la ni depa dh tukar slera kots.
4. cucur jagung - some of my kids like it, some not.
5. cucur udang - cam biase le kn ada udang & taugeh - me luv it! but my darl & my kids some hate udang & some hate taugeh in the cucur so kalo masak kena ada part yg kosong aje - jadik cucur kosong la kots eh...!
6. cucur rangup - my very own version of cucur. this one plain cucur, xder telur & air kena lebih sket, so cam cair2 sket adunannya. bila masak dia nipis & rangup seh! kruup-kruup makan :D
7. cucur labu - my all tive fav!!!! just add pumpkin...lama dh xbuat ni, tingin la plak, ahaks!
8. cucur pisang - adussss..mommy tak makan pisang tp still buatkan utk my darl & anak2.
9. cucur pisang kembung - why kembung? just add bicarb. kiut seh...cantik, bulat, licin aje rupanye.
10. cucur durian - aduss again! mommy tak makan durian but all my kids & my darl, luv it!
11. cucur durian kembung - again, just add bicarb.
12. cucur labu kembung - cucur labu yg added with bicarb sket.

...these are all our pure old folks foods yg tak pernah2 lekang dek zaman, kan?

Rasenye ada lg hat yg lain tp almaklum ler...mommy dh masuk umur 4series ni, lupa berbagai...

So this one is the number 1, cucur ikan bilis tp mommy tak letak bicarb. Instead I put instants yeast so that dia akan kembong dgn jayanye gakkan. I take this recipe from Sofinar of MyR. Thanks for sharing!

Jommmm......men-cucur :)

Bhn:

300g tpg gandum - mommy agak2 dlm 3cwn
1 biji telur - I used A size
1 sudu kecil yis mauripan(= instant yeast)
1/2 cawan ikan bilis - I add a bit more
1 labu bwg besar
2 pokok daun bawang, hiris2 - mommy letak 1 sprig aje sbb kt sini giant pny daun bwg!
1 1/2 cawan air
taugeh jika suka - ignored.
garam secukup rasa - ignored because ikan bilis malaysia dh masin
sedikit serbuk kunyit

Cara-cara:
1. Cuci ikan bilis then kisarkn bersama2 dgn telur, bawang dan air sampai semua hancur.
2. Dalam satu  bekas, gaul tepung dan yis sekejap. Kemudian masukkan semua bahan kisar serta sayur2an (jika ada) dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit.
3. Panaskan myk masak secukupnya dlm pan/pot. Mommy tak jemput2kn guna tgn as suggested by Sofinar but just guna sudu sup (bulat sket), rendam jap dlm myk panas then kaup sesudu ke dlm fry pan. 

Hidangkan bersama2 dgn sweet sour sauce....




left- tgh masak dlm pan. right-yg ready utk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment