Thursday, July 5, 2012

Telur Lemak Kapitan Istimewa


Bila dah jemu ikan, ayam, daging -- sesekali masak telur pun best gaks :). Sambal telur dah biasa, telur dadar, telur bungkus pun sama. So...pe kata kita try telur masak lemak tapi special sket - lemak kapitan. Tp kali ni kapitan xboh belacan sbb my darling tak mo belacan so skip ler. But surprisingly, the taste turns out to be as delicious as expected, Alhamdulillah. Pasukan kami pun looooike it!

Jommmm.....masak!
Bhn:
4-5bj telur ayam (or telur itik pun boleh jugak)
1.5cwn santan (anggaran)
1cwn air (anggaran)

bhn2 A:
cili api -ikut tahap pedas, mum just letak 4bj itu pun berapi dah
3-4ulas bwg merah (di sini bwg merah gedebuk2 so mum just guna1/2 aje)
3ulas bwg putih
1cm kunyit hidup (kalau tak ada ganti serbuk kunyit sket)
3bj buah keras (candlenuts)
-----------
3tangkai serai - titik aje (means tumbuk sket2 jgn smpai hancur)
2helai daun limau purut, hiris2
1sdt jus limau nipis
2sdb minyak masak
garam & gula secukup rasa

Cara:
1. Tumbuk (atau kisar) bhn2 A utk dijadikan pes. Panaskan kuali/periuk dgn sedikit minyak then tumis kan pes tadi smpai wangi.
2. Masukkan santan & air, serai, hirisan daun limau purut serta perisakan dgn garam & gula. Guna api sederhana, masakkan kuah ni, sentiasa kacau & bila mendidih, pecahkan telur satu persatu ke dalamnya. Masakkan lagi & sblm angkat, bubuh jus limau & kacau2 sket. Tutup api & angkat. Siap utk dihidang.

Cadangan hidangan: Boleh tambah sayur cam timun dlm masakan ni. Selamat mencuba!

4 comments:

  1. resepi ni kene cuba gak nih..nampak sungguh menggiurkan..rasa lapar lah plak perut..hhi..hii

    ReplyDelete
  2. menarik la kak resepi ni...gulai lemak bertumis..saya kalau gulai lemak letak daun limau purut ni memang suka...

    eh hb ada kak sana ye?

    ReplyDelete
  3. Q,
    try ler. sng aje.
    hb ada kt sini. byk benda kene pantang ni sbb dia byk allergi heheh

    ReplyDelete