Tuesday, August 26, 2014

Apple Galette

Assalam

As promised suatu masa dulu (hampir terrrrlupa dah ni), mommy nak kongsi resipi simpel ya amat tp rasenya sgt sedap! Namanya Galette.
Galette ni berasal dr French word, means crusty cake. Zaman2 raja2 French dulu, depa panggil ni like big pancake, boleh dgn cara savoury or fruitty.
Maknanya, toppings boleh letak cheese + salami / chicken / etc (savoury) or letak fruit like apple / strawberry / etc.
Atau pun, nk letak veggy pun ok.

Hat yg mom buat ni, simply apple!

Jom,.......meng-galatte!



Apple Galette

Bahan2:
1 large puff pastry, thaw
1-2 biji epal, buang kulit & cut in thin slices (mom potong tebal2 sbb nk cepat masa Ramadhan ni)
Butter, cairkan, secukupnya
serbuk kulit kayu manis, secukupnya
gula perang, secukupnya

Cara:
1. Panaskn oven 200C / 180C (fan-forced).
Potong puff pastri (yg square tu) supaya jadi bulat (means buang corner2nye tu...agak2 aje asalkn bulat).
2. Lipat ke dalam ke semua hujung (macam ala2 nk kelimkn). Then sapukan semua permukaan atas dgn butter (sapu byk sikit ke bhg kelim tu supaya tak terbuka semasa dibakar nnt).
3. Susunkan epal ke sekeliling permukaan, dgn cara arah jam atau lawan jam.
4. Taburkan gula & kulit kayu manis secukupnya serta lebihan butter cair tadi, ke semua bahagian (kecuali atas bhg kelim td).
5. Bakar hgg keperangan. Siap!

Selamat krup kruuuppp!   :)

No comments:

Post a Comment