Monday, June 29, 2015

Iftar Day11: Siakap Masam Manis & Kuih Limas

AsSalam

11th day of Ramadhan...moga kita terus mengejar pahala2 dalam bulan ini & moga Allah pertingkatkn taqwa kita, Aamiin.

Alhamdulillah, tonite our iftar is very simple yet tempting yekk...semestinya! :) :) :)

Jom tengok!
Siakap Masam Manis ala Thai (anak bongsu suka sangat so terpaksa repeat menu lah)
Tumis taugeh
Sotong goreng kunyit + kcg panjang
Kuih limas

Tumis taugeh, siakap masam manis, sotong goreng kunyit & kuih limas aka tepung pelita


Mom kongsikan resipi kuih limas versi Yani of MyResipi yang mom dah olah2kn ikut citarasa sndiri.
Thanks bnyk2 sis Yani..muaahh...
Resipi mom payah nk share sbb main campak2. Mak ajar gitu je hihihi...

Sgt mudah membuatnya.
Acuan sampannya tu, boleh ikut cara mom ajar step by step di SINI ye.

Kuih Limas aka Tepung Pelita

Bahan
Bhn A: bhg bawah
1 cwn tepung beras
3/4 cwn gula
4 cwn air
1 cwn + 5 helai daun pandan (dikisar)
1/2sdt air kapur

Bhn B: bhg atas
4sdb tepung beras
4cwn santan
Garam secukupnya

Acuan sampan secukupnya.

Cara:
1. Campurkan kesemua bhn A dlm satu bekas, whisk smpai tiada lumps. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain, campurkan bhn B. whisk smpai tiada lumps. Ketepikan.
3. Dalam setiap acuan sampan tu, taburkan 1sdt gula caster.
4. Pindahkan adunan bhn A ke dalam satu non-stick pot besar sikit, masakkan dgn api sederhana. Sentiasa kacau. Adunan masak jika ianya pekat & berkilat. Siap. Then cepat2 sendukkan ke dalam setiap acuan sampan, dlm lebih sedikit daripada separuh penuh.
5. Pindahkan adunan B ke dalam non-stick pot saiz sederhana. Sama sperti step4, masakkan hgga pekat & agak berkilat. Pastikan kacau selalu ye. Buat cara yg sama, penuhkan setiap acuan sampan yg berisi bahagian bwh td dgn adunan santan (bhg atas).
6. Sediakan kukusan. Kukus adunan dalam 3-4minit dgn api sederhana (step ni optional je ye..., tak kukus pun rasa aroma daun pisang dah berasa dgn kuih limas tu).

Selamat makan! :)
Sentiasa jadi fav my family :)


No comments:

Post a Comment