Monday, June 22, 2015

Iftar Day3: Siakap Masam Manis ala Thai

AsSalam

Alhamdulillah..bergerak ke hari ke3.
Allah masih beri peluang utk bernafas dalam hari ke3 Ramadhan Mubarak ini.

Alhamdulillah juga, hari ni mom berkesempatan menyediakn juadah iftar untuk keluarga & sedikit dikongsikan dengan jiran2.

Main dish is Thai sweet sour siakap ...fav esp my darling & my youngest pearl, Khalish...dia sampai tambah nasi 3 kali! Stakat ni, puasa masih penuh walaupun baru 7yo, Alhamdulillah.

Juadah kami:
Siakap masam manis Thai (thanks CMG, mom C&P je resipinye ye..)
Ayam lemak jintan
Paru goreng rangup
Tumis bayam merah
Home made Roti bom & Almaraz Murtabak

Kepala mom xmo siram dgn kuah sbb nk ratah rangup2 yummmm
BAHAN-BAHANNYA :-)
sumber: CMG
1 ekor ikan siakap saiz sederhana
1/2 camca teh serbuk lada sulah*
2 camca besar tepung jagung*
Sedikit garam*
1 batang serai, diketuk
3 helai daun limau purut
1 biji cili merah, buang biji dan didadu
1 biji cili hijau, buang biji dan didadu
1 biji bawang besar saiz sederhana, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 inci halia, cincang halus
3 camca besar sos cili Thai
1 camca besar cili kisar
Sos ikan dan gula secukup rasa
3 biji limau kasturi, perah jusnya
1/2 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan siakap dibuang sisiknya, disiang dan cuci bersih. Perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit. Cuci hingga bersih dan ketepikan. Lap ikan tadi dengan tissue dapur hingga kering, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan tepung jagung rata2. Kemudian goreng ikan tadi hingga masak dan garing kedua2 bahagian. Angkat, toskan dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga harum, masukkan serai titik dan cili kisar, tumis hingga cili garing. Masukkan  sos cili Thai, kacau dan masak sekejap. Masukkan air dan biar mendidih.
  3. Tambah cili merah, cili hijau dan jus limau kasturi. Perasakan dengan sos ikan secukupnya, dan sedikit gula jika perlu. Masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Curah kuah masam manis atas ikan dan tabur hirisan daun bawang. Hidangkan segera..

Juadah iftar

Home made roti canai

Home made roti bom

No comments:

Post a Comment