Monday, July 13, 2015

Iftar Day24: Ikan Siakap Masak Masam Manis...lagi

AsSalam

Hari ke-24 lah sudah...semakin hari kita semakin meninggalkan Ramadhan...sob3...


Menu iftar kami pada Sabtu, Ramadhan yang ke-24 ni:
Ikan siakap masak masam manis (si bongsu umoq 7thn tu suka sgt ikan besar ni...)
Gulai lemak ayam
Tumis kobis & karot
Kuih tepung pelita aka limas..lagi & lagi.. hehhehe...



Alhamdulillah, cukup utk jiran2 tetangga jugek :)

very tradisional way to make kuih limas...cara bonda mommy, letak gula sikit dulu

Iftar Day22: Ayam Percik...lagi!

AsSalam

Semakin hari semakin sibuk tp juadah iftar masih kena disediakan.

Menu ringkas kami, Alhamdulillah...sbbnya nak abeskan saki baki masakan yg lepas2...tu pun ada gak baki lagi sbb anak2 memang suka sangat dgn ayam percik. Tak makan benda lain pun x pe dah hmm...

Iftar hari ke-22:
Ayam percik
Puff inti ayam & daging



Thursday, July 9, 2015

Iftar Day21: Daging gulai kawah lagi...

AsSalam

Since demang up sikit utk gulai kawah ni so mom pun masak lagi lah, terpaksa selitkan lagi dalam menu bulan puasa ni...hari ni memang menu berulang je, since ada yg request nk tu lah, nk ni lah.

Alhamdulillah...menu iftar kami:
Daging gulai kawah
Sup suhun + kentang + ayam
Ayam goreng kunyit
Tumis kailan
Apam coklat
Cekodok pisang

kuih2 cik mek tu lebihan dari hari sebelumnya, apam yg brown sikit tu, baki2 gak, dari surau  :)










Wednesday, July 8, 2015

Iftar Day19: Tenggiri Masak Kicap

As Salam

The main reason mom cuma masak tenggiri ni sebab ada lagi saki baki lauk-pauk yg lain so mom plan, better have one new then finish up all the leftovers. Actually tak byk mana pun but ada 2-3 jenis. If masak yang baru nanti yang leftovers tu payah lak nk abeskan? Maximum dok dalam peti yg mom allowkan is only 3days.

So, menu masakan baru kami pd iftar ke 19 are:
Tenggiri masak kicap
Kuih keria (kurang gula ye)




Iftar Day20: Set Nasi Ayam & Cik Mek

AsSalam

Dah mencecah ke 10 malam yang  terakhir.
Antara intipati tazkirah malam tadi:

  1. Kejar malam Qadr yang mana ganjarannya lebih baik daripada 1000 bulan. setelah 11 bulan disibukkan dengan hal2 dunia, ustaz cakap, why not 1 bulan concerntrate on buat amal ibadat sebanyak2nya.
  2. faham konsep PUASA yg sebenar2nya, bkn sekadar menahan lapar dahaga pd siang hari malah kena tahan nafsu pada sebelah malamnya terutama nafsu makan. apa yang berlaku skrg, bulan puasa pulak yang lebih byk makanan daripada bln2 lain :(
  3. Berdoa byk2 pada stiap kali Qiam...minta ampun atas segala dosa2 sbb smua kita ada buat dosa...Wallahu'alam.

Ok lah, berbalik kepada menu ringkas kami pada iftar ke 20 ni adalah:
Set nasi ayam
Cik mek
buah-buahan: peach, nectarine, grape & melon (not in pic) & of course buah rhotab! ^____^
...terlebih2 pulak buah sbb mom beli, my darling pun beli gak heheh..
Alhamdulillah...



Tuesday, July 7, 2015

Biskut Samperit

AsSalam

Ni turn buat biskut wajib tiap2 kali raya.
Fav anak2 la pulak. Gemarnya depa makan till now dah tinggal about suku balang aje ye...Entah larat entah tidak nak re-stock balik hmmmm...



Kali ni mom follow resipi dari blog CMG.
Taste ok jugek.

Untuk versi my mom, sila klik SINI ye.
Apa2 pun, biskut ni memang sangat mudah nak buat, sebelah masak juadah iftar, sblh lagi oven utk bake the biscuits pun sempat lagi ye. Tak banyak karenah sbenarnya buat biskut raya ni.

Jommm baking........

BISKUT SAMPERIT

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)
160 g gula aising (mat guna 140 g) - mom pun guna 140g aje
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose) - momguna esen vanilla
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...

Monday, July 6, 2015

Iftar Day18: Sup Tulang & Pau Ayam/Daging

AsSalam

Salam 18 Ramadhan...moga ibadah2 kita dalam bulan ini terus diterima Allah, Aamiin.

Alhamdulillah...our iftar menu:
Sup tulang
Hati ayam goreng kunyit
Kailan tumis belacan
Telur dadar & telur masin
Ulam & Sambal
Pau inti ayam & daging (nanti mom share resipi ye...)

mangkuk terlebih tu is baki ayam kerutuk...





Iftar Day17: Pajeri Terung

AsSalam

Dah masuk hari ke-17, Nuzul Quran.
Hari ni ada tazkirah sangat menarik selepas solat terawikh tadi.
Antara inti pati tazkirah:
1. Berpuasa kerana Allah, bukan untuk diet ke pe ke.
2. Bersyukur dgn nikmat Allah, berbelanja berlebih2an ketika hendak meraikan Aidil Fitri bukan yang disuruh oleh agama kita.
3. Eratkan silaturrahim sesama insan - tmbhkan kasih sayang pada keluarga terutamanya.

Ok lah, antara menu kami utk hari ke 17 Ramadhan adalah:
Pajeri terung (perak style)
Sup suhun + kentang + telur
Lepat labu lagi :) :) :)



dalam kuali lagi...  :)



fav anak-anak




Iftar Day16: Ayam Kerutuk/Kerutub & Kundas

AsSalam

Salam 16 Ramadhan!

Our iftar memu for today:
Kerutuk/Kerutub Ayam
Asam pedas kepala ikan Salmon
Kacang panjang tumis pedas + telur
Kuih Kundas

Alhamdulillah...








Thursday, July 2, 2015

Biskut Oreo Crunchy

AsSalam

Sempena nak menyambut Syawal 1436H ni, macam biasa, mom buatlah biskut2 mana yang sempat yer.
Kali ni mom teruja nk buat biskut oreo crunchy resipi kak Wan (citarasawan).

Jom mengukisss...!

biskut tengah make-up

Biskut Oreo Crunchy
Asal: citarasawan
Sumber: citarasawan

Bahan - Bahan

Bahan A
200gm mentega (mom guna brand tatura, australian brand)
10gm shortening
110gm gula kaster (mom kurangkan kpd 100g)
1/2 sudu teh esen vanila

Bahan B
250gm tepung gandum (mom guna multi-purpose flour)
30gm tepung jagung
30gm cornflakes - kisar halus
30gm serbuk badam - di sangai
30gm serbuk oreo
1/4 sudu teh baking powder

Hiasan : Coklat masakan putih (dicairkan ~ secara double-boil ye), serbuk oreo

Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap. Susun di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 25-30minit hingga masak.
3. Sejukkan dahulu. Pipe di atasnya dengan coklat masakan putih dan tabur serbuk oreo sebagai hiasan.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.

wallah...dah ready

Udang Goreng Salut Tepung (Thai-style)

AsSalam & G'day


Udang Goreng Salut Tepung (Thai-style)

Bhn:
15-20 udang, devined
Sedikit garam
Sedikit lada sulah

Bhn salut:
1/2cwn tepung,
1/2cwn air ais (suaikan dgn jenis tepung yg digunakan)
1sdt baking powder
1/4sdt serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara:

  1. Cuci udang, buang kulit dan kepala (I keep some of the prawns' heads sbb my darling suka makan kepala udang). Let the tail attached. Keringkan udang by putting them on kitchen tissue. pastikan udang betul2 kering sebelum menggoreng ye, kalau tak, melotup-lotup laa ^_^
  2. Gaul sebati bhn salut. Adunan pekat sikit, if cair sgt, tmbh tpg sikit. If pekat sgt, tmbh air sikit. Kdg2, jenis tepung ni memainkan peranan jumlah air yg nak digunakan dalam resipi. 
  3. Perapkan dalam 20-30minit, dalam peti ais.
  4. Panaskan minyak dalam pot/pan, ni untuk deep fry ye.. so minyak kena byk lah. Api medium je.
  5. Each time nk goreng, celupkan udang ke dalam adunan salut tu. Celup satu persatu. Menggoreng udang tak lama ye, once bhn salut dah keperangan, siap...krup kruuuppp makan ^___^



Urap silom

AsSalam & G'day

Mom nak kongsikan resipi versi mudah utk buat urap silom ni.
Mudah sebab ada bhn asal mom tak masukkan due to reason my darl tak tahan (sbb gatal).
So, although simple version, still rasa maintain sodap...am telling u.

Resipi seangkatan dengannya ada di SINI, tapi hat ni mom tambah udang.
Yang ni purely veggy je ye.

Urap Silom Simpel (resipinya, agak2 je la ye)

Bhn:
Secekak daun silom, dipotong pendek2 sket
Sedikit taugeh
Segenggam kelapa parut

Bhn tumbuk:
sedkit kunyit hidup
cili merah (bagi yang nak pedas, guna cili api/burung yang warna merah)
sedikit gula
sedikit garam
-----
jus limau nipis
garam & gula, secukup rasa

Cara:

  1. Sediakan bhn tumbuk (kelapa ditumbuk sekejap ye, biar "mesra" dgn bhn2 tumbuk tu.
  2. Gaulkan kesemua bahan dan perisakan dgn garam & gula. Suaikan rasa. Siap!




Iftar Day14: Rendang Ikan Tongkol

AsSalam

Semakin menghampiri separuh Ramadhan yang mulia ini.
Moga Allah terus tingkatkan taqwa kita padaNya, Aamiin.

Hari ke-14 ni, lewat petangnya tu mommy ada sedikit pening, tiba-tiba je.
Mungkin sebab meredah jem kot.
Tapi Alhamdulillah dapat sediakan iftar utk famili tercinta ^__^


Iftar kami:
Rendang ikan tongkol (Perak style) --> boleh tgk resipi entri lama yg mom buat guna ikan tenggiri
Udang goreng salut tepung (Thai style) --> nanti mom share-kan resipi
Tumis pak choy
Gulai darat ayam (baki yang hari tu)
Kaswi pandan (resipi bonda)






Wednesday, July 1, 2015

Iftar Day13: Singgang tulang & Lepat Labu

AsSalam

Alhamdulillah, ni menu iftar kami pada Ramadhan ke-13:
Singgang tulang
Urap silom - nanti share resipi ye
Tumis kangkung
Ayam bakar (jiran bagi)
Sambal asam limau
Kuih lepat labu - mom main agak2 je sukatan


my darl's fav :)

my all time fav!

luv this one