Sunday, June 12, 2016

Iftar 6 Ramadhan 1437H | 11.06.16

AsSalam...
Bertemu lagi di hari ke-6 Ramadhan...jom rebut cpt2 RAHMAH dari ALLAH pada 10mlm yang pertama dlm bulan yang penuh kemuliaan ini.

Kalau ikutkn jadual menu iftar the AlmaRaz's, we're supposed to have these menu list but since family member is reducing so, menu pun ikut reduced gak lah.
My darl is hvg iftar at office.
My son with his mates.
My daughter is also with her mates.
So...tggal ber4 aje kat rumah so...food kene berpada2 je lah kan.

Our 6th iftar menu:

Nasi putih
Rendang Pedas Perak Ikan Tongkol [utk resipi, sila klik > rendang pedas]
Daging masak hitam (LO ketchup sauce)
Tauchu aubergine
Urap silom
*Sup Ayam Hatyai [resipi di bawah]
*mom tukar dari hari Ahad punya ke hari Sabtu. Akan switch dgn daging masak hitam
- kuih keria &  puteri berendam

Alhamdulillah...........



Gabungan Aubergine & green chillies yg sgt menyelerakan! hehehh...

Fav seantero family.... :)

Here is the recipe for chicken soup. My family's fav except my darling (he's kind a person yg kurrreng skit dgn sup ayam). Kids' love the sup with spices rather than sup 'kosong'..I mean hat yg tak all the jintans.. :)

This is one of my collections, lebih kurang sama dgn sup mamak tu...

Jom...buat sup!


Sup Ayam Hatyai
sumber: pyhonda@myresipi.com

½ ekor Ayam, dipotong-potong

Bhn tumbuk halus:
3 ulas Bawang putih
5 ulas bawang merah
3 biji cili merah
4 cm halia
2 sdb ketumbar
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
-----------------------------------
7 cm lengkuas, dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan.
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 btg kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri

Cara-cara
1. Tumiskan bahan2 tumbuk, bersama-sama dengan bahan2 lain, naik bau harum.
2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan
gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang saderi
3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis.

No comments:

Post a Comment